torsdag 1 november 2012

Sockerkaka VS svensk samhällsuppbyggnad

Avslutar dagen med en liknelse som bara "trillade" över mig när jag försökte få ihop hur Socialstyrelsen tänkte när dom sammanställde sin rapport (se tidigare inlägg) och hur det kan bli så tokigt, att information kan läggas fram och beroende på vad man baserar informationen på så blir resultatet ett helt annat. Därifrån gick tanken vidare till "glappet" mellan myndigheternas olika lagstiftningar och hur det i sin tur ställer till det för dem som det är tänkt att lagstiftningen ska skydda och gynna.

Plötsligt framstod allt klart som korvspad i min mentala bild. Få se om jag lyckas förmedla den och få er att se hur "enkelt" det är att se vari problematiken ligger.

Tänk er att ni ska göra en sockerkaka. Många behöver ett recept att gå efter och de flesta ingredienserna är ett måste för att det ska bli en sockerkaka av det. Ni lär också behöva redskap att mäta upp med, en bunke för smeten, en visp. En form och en ugn är också nödvändigt att ha.

Eller hur?

Då ser jag följande liknelse. Samhället vill hand om sina invånare, den har till uppgift att leverera en sockerkaka till oss och det är överallt beskrivet hur fin, god och perfekt denna sockerkaka är.


Olika myndigheter har till uppgift att både som enskild enhet men också i samarbete med andra myndigheter baka denna fantastiska sockerkaka till oss.

Däremot har inte samhället sett till att kolla upp så alla myndigheter har samma recept att gå efter och inte heller om alla myndigheter verkligen har allt som behövs för att kunna baka denna kaka!

Så i slutändan så sitter vi där vid fikabordet och har illusionen om denna makalösa sockerkaka i huvudet men istället serveras vi många gånger allt annat än sockerkaka. Vi får istället kanske något oidentifierbart svartbränt, en platt smet, ett par dl mjöl och ibland till och med en elvisp. Men sällan får vi denna sockerkaka som vi blivit utlovade...

En del myndigheter har kanske bara ägg och socker att tillgå och det säger sig självt att DET blir ju ingen sockerkaka! Andra kanske bara har redskapen för baket. När de sedan vänder sig till varandra för att hjälpa varandra så blir det än mer tokigt eftersom alla bakar efter eget recept...

2 kommentarer:

  1. A.A. Lähetä tämä eri lehdille hieman lyhennettynä. Se ois tosi hyvä "insändare"!/äiti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olis varmaan, mutta en mä jaksa... :-(

      Radera