onsdag 23 april 2014

Utveckla gälar, du neurotypiska individ!

Många tänker att människor med diagnoser kan ändra sig, anpassa sig, lära sig att passa in, träna upp vissa förmågor som helt enkelt inte finns där. Det finns ett otal varianter på tänkbara sätt att lära in och forma om. Allt för att vi med annorlunda hjärna ska tryckas in i en form som inte passar oss alls. En cirkel i ett fyrkantigt hål. Den ska tryckas in med alla medel. Vi förväntas bara göra det, anpassa oss.

För mig är det ungefär lika logiskt som om jag skulle ta en neurotypisk ("normal") person och envisas med att hålla dem under vatten så att de utvecklar gälar. Jo men visst, vi kör 2 minuter idag och 3 imorgon. Vi ökar successivt tiden under vatten så ska du se att du kommer att utveckla gälar och lär dig andas under vatten!

Eller vad säger ni? Det låter väl troligt och vettigt? Inte? Nähä... Nämen envisas inte med att försöka få mig att lära mig att fungera som er då, för det är inte möjligt!

Ni behöver förstå att ni aldrig kan förstå! Ni behöver förstå att ni måste börja acceptera det som avviker från er norm. Ni behöver förstå att ni måste börja respektera att vi inte kan lära oss eller utveckla förmågor som inte finns hos oss. Lika lite som ni kan utveckla gälar genom att hålla er under vatten längre och längre stunder. Ni drunknar till slut precis som vi går under ju mer ni pressar på...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar